Holisztikus életmód

Egészséges Életmód, Önismeret, Spiritualitás

A menstruáció időszaka holisztikus szemlélettel

A menstruáció időszaka a legtöbbünknek nem zajlik problémamentesen. Sokan fájdalmasnak élik meg ezt az időszakot, hangulatingadozásaik vannak és a PMS tünetei is sok nő életét megkeserítik.

Én magam is érintett vagyok a témában, mivel régen nagyon megszenvedtem ezt az időszakot, sok sorstársammal egyetemben.

Kollektíven elfogadtuk, hogy ennek így kell lennie, ez egy fájdalmas folyamat. Pedig nem kellene, hogy az legyen.

Vannak, akik csak fájdalomcsillapítókkal képesek átvészelni ezt az időszakot. Egyéni döntés kérdése, hogy ki milyen módszereket használ. Én úgy gondoltam, hogy nem szeretném elfogadni, hogy csak egy járható út van, ezért természetes módszerekkel, főleg a lelki dolgokra helyezve a hangsúlyt, próbáltam megoldani a helyzetet.

A női ciklust az évszakoknak megfelelően 4 részre oszthatjuk. A menstruáció időszaka a tél.

Ha belegondolunk abba, hogy a tél évszakhoz milyen érzések köthetőek, érthetőbb lesz, hogy mi zajlik lelki szinten. Számomra a tél ezeket jelenti: befelé fordulás, elcsendesedés, nyugalom, pihenés.

A természet rendje befolyásolja a női ciklust, a modern életmódunkkal azonban nem alkalmazkodunk a természethez, szembe megyünk vele, ezért szenvedésnek éljük meg a menstruáció időszakát is.

A menstruáció időszaka az elvonulás és pihenés időszaka lenne. Manapság azonban erre nagyon ritkán van lehetőség, de ha lenne, akkor sem annyira engedjük meg magunknak.

A fájdalom azt jelzi, hogy lassíts és figyelj befelé, ezt nem tesszük meg, helyette a fájdalmat mesterséges szerekkel elnyomjuk és a dolgok mennek tovább. Látszólag nem fáj, hiszen nem érezzük, ezzel viszont sokkal nagyobb kárt okozunk saját magunknak, mint gondolnánk.

A fájdalom hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nem jól működik, valamivel foglalkoznunk kell, ebben az esetben a nőiességhez, a női léthez, az anyasághoz (és saját édesanyánkhoz) való kapcsolatunk. Ha ezekkel a dolgokkal nem foglalkozunk, csak a tüneti kezelésre helyezünk hangsúlyt azzal folyamatosan cserben hagyjuk saját magunkat.

Ezeket a dolgokat sajnos a legtöbb lánynak nem tanítják meg gyerekkorában, hiszen alapvetően a szülői mintákat vesszük át és amiatt éljük meg szenvedésnek a menstruációt, mert már a felmenőink is annak élték meg. A nőiességről alkotott képünket, a családi minták alapján alakítjuk ki, a tudatalatti érzéseket pedig már magzatkorban átvesszük édesanyánktól.

A gondolatainkat azonban magunknak választjuk meg és azt is, hogy miben hiszünk. Attól, hogy mindenki elhisz valamit, az még nem feltétlenül igaz.

Van egy alapvető probléma a menstruációt illetően, ami nagyon mélyen gyökerezik és generációról generációra ezt adták át a lányoknak. Mégpedig, hogy ez egy szégyellnivaló dolog és titkolni kell.

Az ősi kultúrákban ünnepelték ezt az időszakot, amely szent és sérthetetlen volt, manapság pedig szégyelljük és titkoljuk. Valóban elég nagy változás.

Manapság igen ritka az, hogy valaki ünnepli ezt az időszakot, inkább örül, ha túl van rajta.

Számomra a tudatalatti blokkok feloldása volt az egyik legfontosabb dolog, ami sok esetben egy hosszadalmas és nehéz folyamat. Gondoljunk bele, hogy a felmenőinknek milyen dolgokat kellett átélniük nőként, ezeket rezgésszinten mi is átvettük.

Az életmód megreformálása és a lelki dolgokkal való foglalkozás hozhat tartós változást.

Az életmód megreformálása alatt az egészséges és tiszta táplálkozást és a tudatos életmódot értem. A tiszta étkezés akkor is fontos, ha egyébként semmilyen különösebb problémánk nincs.

A szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok is megzavarják a természetes működést, ezért fontos ezektől a méreganyagoktól megszabadulni, célzott módszerekkel. A méregtelenítés a mai kor emberének véleményem szerint nagyon fontos. Nem mindegy azonban, hogy milyen módszert használunk. Nagyon sok félrevezető információ kering az interneten és olyan méregtelenítő eljárások is vannak, amelyek inkább károsak, mint használnak.

Tapasztalataim alapján a természetes megoldások hosszabb időt vesznek igénybe és sok energiát igényelnek, viszont a hatásuk is hosszabb távra szól.

A felgyorsult világunkban egyszerűbbnek tűnik egy pár perc alatt ható instant megoldáshoz jutni. Legalábbis látszólag egyszerűbb, mivel a problémát ezzel nem oldjuk meg, csak elnyomjuk.

A menstruáció időszakában érdemes az alábbi dolgokra figyelni:

Fordítsunk időt saját magunkra, amikor csak befelé figyelünk. Ez az időszak az elcsendesedés, az elengedés és a tisztulás időszaka.

Tökéletes időszak arra, hogy elengedjük azokat a gondolatmintákat, amelyek már nem szolgálják a céljainkat. Ilyen például a kollektív szégyenérzet a menstruációval kapcsolatban.

A meditáció ebben az időszakban nagyon hasznos.

A tisztulás nem csak fizikai szinten megy végbe, hanem lelki szinten is, erre pedig jó rásegíteni azzal, ha valamilyen női meditációs technikát vagy vizualizációs technikát használunk.

Mivel ilyenkor sokkal érzékenyebbek vagyunk, ajánlott az elektronikai eszközök használatát minimális szintre korlátozni.

Ha van rá lehetőségünk, töltsünk több időt a természetben, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs tömeg.

A menstruáció időszakában (és ezen kívül is) gyakorolhatjuk a megbocsátás és a szeretet érzését. A női léttel kapcsolatos fájdalmak meggyógyítására is alkalmas ez az időszak.

Vannak olyan kristályok, amelyek a menstruáció időszaka alatt (is) rezgésszinten segítenek egyensúlyba kerülni. Ezek például:

  • holdkő
  • gránát
  • rubin
  • rózsakvarc
  • smaragd
  • vörös korall

A víz energetikai tisztító hatását is felhasználhatjuk, amilyen mértékben erre lehetőségünk van és kényelmesnek érezzük.

Az étkezésre is fontos figyelni.

Kerüljük a finomított cukrot, a finomított lisztből készült ételeket, a feldolgozott élelmiszereket, a gyors éttermi ételeket és ha tudjuk, akkor minimális szintre csökkentsük, vagy ne is fogyasszunk húst és tejterméket. Ezek az ételek tapasztalataim alapján csak rontják a helyzetet és a legkevésbé sem segítik a természetes tisztulási folyamatot.

Ebben az időszakban olyan ételek fogyasztása ajánlott, amelyek a természetes formához közelebb állnak. Lehetőleg olyan dolgok, amelyeknek nincs összetevő listája, hanem maguk az összetevők. Ideális esetben csak ilyen ételeket fogyasztanánk. Például zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöld levek. A superfood-ok közül pedig többek között a spirulina, búzafű és a maca (ejtsd: „maka”), amelyeket én rendszeresen fogyasztok.

Vegyük körbe magunkat esztétikus dolgokkal. Csak a kreativitásunk szabhat határt.

Vannak olyan nők, akik a menstruáció időszakában különleges ékszereket és ruhákat hordanak, ezzel is ünnepelve ezt az időszakot.

Akár hisszük, akár nem, teljesen meg tudja változtatni a valóságunkat, az ahogyan hozzáállunk a dolgokhoz. A gondolataink és az érzések teremtik a valóságunkat. Ha megváltoztatjuk a gondolatainkat és elkezdünk foglalkozni az érzelmeinkkel, akkor valóban megtapasztalhatjuk fizikai szinten is a változást. Ha arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a menstruáció egy szenvedés, akkor azt fogjuk megtapasztalni. Ha hajlandóak vagyunk változtatni, és nyitottak vagyunk a megoldásokra, akkor pedig elindulhatunk egy pozitív változás felé.

A női témákkal kapcsolatban ajánlom figyelmedbe az alábbi írásomat is:

A női hormonális problémák lelki megközelítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.